Sinisa Cvetkovic
cvetkos@EUnet.yu

 

INTERNET U POSLOVNOJ KOMUNIKACIJI

 

 

INTERNET FAX SERVIS

TELEFONSKI RAZGOVOR PREKO INTERNETA

INTERNET I STANDARDNI UREDJAJI ZA POSLOVNU KOMUNIKACIJU

 

 

INTERNET FAX SERVIS

 

TPC.INT Remote Printing (Internet FAX servis) je eksperimentalan projekat koji obuhvata veliki deo Amerike, Kanade ali i ostalog dela sveta. Ideja ovog projekta je da se fax poruka elektronskom postom prenese do nekog racunara u oblasti u koju se salje fax, a odatle se poruka lokalnim telefonskim pozivom salje na odgovarajuci fax broj. Iako globalizacija nije potpuna, glavna prednost ovog servisa je da je BESPLATAN.

Proverite da li je moguce poslati FAX na zeljeni broj:

1a. Posetite WEB stranicu http://www.tpc.int (opcija "Check Coverage") i u odgovarajuce polje upisite broj faxa koji zapocinje pozivnim brojem zemlje, tj. izostavljate 99 ispred broja.

1b. Spisak podrucja na kojima je dostupan ovaj servis moguce je dobiti elektronskom postom ako posaljete poruku na adresu tpccover@info.tpc.int

 

2. Ukoliko je broj obuhvacen ovim servisom, fax poruku mozete poslati na tri nacina:

2a. elektronskom porukom mozete poslati fax postujući sledeci format elektronske adrese:

remote-printer.USER@FAXNUMBER.iddd.tpc.int

USER: Ime i lokacija primaoca

Karakter '_' predstavlja razmak

Karakter '/' je znak za novi red

FAXNUMBER: Izostavite International Access Code (99)

Broj je bez tacaka i razmaka

Broj moze imati maksimalno 15 cifara

Npr. slanje elektronske poruke na adresu:

remote-printer.Margaret_Tacher/Rave_Club@441865123456.iddd.tpc.int

inicira slanje poruke na fax broj +44 1865 123456 sa zaglavljem

Please deliver to:

Margaret Tacher

Rave Club

2b. Posetite WEB stranicu http://www.tpc.int (opcija "Send A Fax") i popunite obrazac.

2c. Ako zelite da faxom posaljete WORD ili EXCEL dokument, mozete koristiti program HQFax koji cete zajedno sa uputstvom za upotrebu pronaci na adresi http://www.tpc.int (opcija "Client Software"). Na istoj adresi se nalazi i program ScanFax! koji omogucava slanje papirnih dokumenata koji su prethodno skenirani u neki od grafickih formata BMP, GIF, PCX, PNG, TIF, TGA ili JPG.


Potvrda o isporuci:

Posle odredjenog vremena (par minuta) na Vasu elektronsku adresu stize potvrda da je fax isporucen sa svim informacijama koje daje jedan FAX aparat (brzina, nacin isporuke, vreme isporuke, trajanje transfera ...). Ponekad prijem ove potvrde moze da potraje zbog velikog saobracaja koji ovaj servis ima za vreme evropskog radnog vremena.


TELEFONSKI RAZGOVOR PREKO INTERNET-a

 

Sta je Net2Phone i kako radi?

Programski paket Net2Phone omogucava korisniku Interneta da preko svog racunara uputi poziv bilo kom telefonskom pretplatniku u svetu.

Kompletnu tehnologiju i program Net2Phone osmislila je američka kompanija IDT. Ova “PC-to-Phone” tehnologija zasnovana je na ideji da se telefonski razgovor jednim delom prosleduje kroz Internet, a delom kroz klasicnu telefonsku mrezu. Signal se Internetom prenosi do telefonske centrale u SAD, a odatle klasicnom telefonskom mrezom do krajnjeg pretplatnika.

 

Koliki su troskovi?

S obzirom da je cena prenosa podataka Internetom manja u odnosu na klasicnu telefonsku mrezu, prednost ovakvog nacina komuniciranja je niska cena telefonskog razgovora. Poredjenje cena dato je u tabeli (podaci od 10.03.1998.) iz koje se moze videti da je usteda u odnosu na klasican telefonski poziv izmedu 4 i 15 puta !

 

KLASICAN TELEFONSKI RAZGOVOR (1 min)

TELEFONSKI RAZGOVOR
PREKO INTERNET-a
(1 min)

INDEKS
(USTEDA)

 

YUD

DEM

USD

DEM

 
LONDON

7,15

1,43

0,18

0,32

4,4 (78%)

NEW YORK

13,00

2,60

off peak 0,10

0,18

14,4 (93%)

     

peak 0,15

0,27

9,6 (90%)

SINGAPORE

15,60

3,12

0,30

0,54

5,8 (83%)

U cenu nisu uracunati troskovi koriscenja Internet-a koji zavise od Internet provider-a, a krecu se negde oko 0.125 YUD/min tj. 0.025 DEM/min.

 

Sta je potrebno za ovu uslugu?

Da bi koristili ovaj servis od hardvera je neophodan Pentium racunar, zvucna kartica, slusalice sa mikrofonom i modem (28800 bps min).

Programski paket Net2Phone mozete preuzeti sa Internet-a sa adrese www.net2phone.com (opcija download). Za instalaciju je dovoljno preneti exe datoteku, iskopirati u neki privremeni direktorijum i kliknuti na nju. Nakon što je program raspakovan u istom direktorijumu kliknite na datoteku setup.exe. Posle instalacije na desktop-u je formiran folder "IDT Net2Phone" u kome se nalazi istoimeni program.

Pri prvom pokretanju programa potrebno je popuniti upitnik sa licnim podacima i podacima za identifikaciju korisnika koji se sastoje od identifikacionog broja (PIN) i jedne reci.

Pre pokretanja programa neophodno je da se racunar prikljuci na Internet da bi posle popunjavanja upitnika program mogao da kontaktira IDT server koji na osnovu unetih podataka korisniku dodeljuje broj racuna (ACCOUNT NUMBER). Obavezno zapisite identifikacioni broj, identifikacionu rec i broj racuna jer su ti podaci neophodni prilikom placanja ove usluge.


Kako se placa ova usluga?

Princip placanja ovog servisa je da se kreditnom karticom unapred uplati odredena suma (25, 50 ili 100 USD) koja se vezuje za ACCOUNT NUMBER. Uplata se moze izvrsiti preko Internet-a popunjavanjem obrazca koji se nalazi na adresi www.net2phone.com .

Nakon svakog razgovora od uplate se oduzima cena kostanja razgovora. Cena zavisi od zemlje u koju je upucen poziv, a kompletan spisak se nalazi takodje na adresi www.net2phone.com . Stanje uplate proverava se opcijom Account Balance koja se nalazi u meniju View.

Brojeve 1-800 i 1-888 u SAD možete zvati bez prethodne uplate, tj. besplatno!


Kako se koristi program Net2Phone?

Posle pokretanja programa IDT Net2Phone na ekranu se prikazuje slika digitalnog telefonskog aparata koji pored brojeva ima i nekoliko posebnih tastera.

Taster CALL

Da bi uspostavili telefonski poziv otkucajte broj i kliknite na ikonu tastera CALL. Broj se bira kao da se nalazite u SAD:

U.S., Canada, Caribbean: 1 + pozivni broj oblasti + broj pretplatnika

Ostale zemlje: 011 + pozivni broj zemlje + pozivni broj grada + broj pretplatnika

Npr. ako zovete broj 1234567 u Londonu tada kucate 011 44 181 1234567. Obratite paznju da 011 na pocetku broja nema nikakve veze sa pozivnim brojem za Beograd, vec se taj broj u SAD koristi za izlaz u medunarodnu telefonsku mrezu kao što je 99 u Jugoslaviji. Da bi pozvali broj 1234567 u New York-u neophodno je da otkucate broj 1 212 1234567.

Taster PUSH TO TALK

Upotreba tastera PUSH TO TALK zavisi od zvucne kartice koju posedujete. Ako zvucna kartica moze istovremeno i da snima i da reprodukuje zvuk (full duplex kartica) tada se ovaj taster ne koristi.

Ako je kartica half duplex, telefonski razgovor se svodi na radio vezu tj. dok jedan sagovornik prica drugi ne moze da odgovori dok prvi ne zavrsi. Kada zelite nesto da kazete sagovorniku mis pozicionirajte na dugme PUSH TO TALK i drzite levi taster pritsnut dok govorite u mikrofon (TALK režim rada). Da bi ponovo culi sagovornika neophodno je da otpustite navedeni taster (LISTEN rezim rada).

Informacija o tome da li je veza full ili half duplex ispisuje se na displeju po uspostavljanju veze kao FDX ili HDX.

Taster HANG UP

Za prekid telefonskog razgovora kliknite na ikonu tastera HANG UP. Sada je program spreman za novi telefonski poziva.

Taster MUTE

Pritisak na ovaj taster sprecava emitovanje glasa ka sagovorniku sto je korisno za konsultacije sa okolinom za vreme telefonskog razgovora.

Taster VOX

Ako imate zvucnu karticu koja je half duplex ovaj taster vas oslobadja stalnog pritiskanja i otpustanja tastera PUSH TO TALK. Kad je taster VOX pritisnut (na displeju je prikazano VOX ON) racunar preuzima brigu o tasteru PUSH TO TALK tako sto ga aktivira glasom, tj. kad korisnik pocne da govori program se automatski prebaci u rezim TALK. Po zavrsetku govora aktivira se SCAN rezim u kome program ceka da progovori neko od sagovornika. Ako ponovo govori korisnik programa Net2Phone aktivira se TALK rezim, a ako govori sagovornik na klasicnom telefonu aktivira se rezim LISTEN.

Taster ADJUST

Po pritisku na ovaj taster aktivira se modul kojim se podesavaju tri opcije koje su bitne samo ako se koristi VOX sistem (VOX ON).

Opcijom Microphone se podesava koliki je nivo glasa potreban da bi se aktivirao TALK rezim tj. da bi se glasom aktivirao taster PUSH TO TALK. Pored rucnog podesavanja, ovu opciju je moguce podesiti i automatski, klikom na taster Auto Set, pri cemu se registruje nivo suma pri tisini kada korisnik ne prica.

Opcijom Telephone se regulise kolika jacina govora sagovornika je potrebna da bi se aktivirao LISTEN rezim.

Opcija Delay definise koliko je vremena potrebno da se odrzava tisina da bi program presao u SCAN rezim tj. shvatio da je korisnik zavrsio pricu. Ako je ova vrednost previse mala moze se desiti da program prede u SCAN rezim u pauzi izmedu dve reci.

Taster SPEED DIAL

Ovim tasterom se programira 10 najčešćih telefonskih brojeva cime se skracuje vreme biranja tih brojeva.

 

Koji se problemi javljaju?

Na Internet-u moze doci do raznih zastoja koji se pri prenosu glasa ispoljavaju u obliku kasnjenja odgovora sagovornika ili izoblicenosti i isprekidanosti glasa, kao i gubljenja dela glasovne poruke. Kompanija IDT radi na usavrsavanju ovog proizvoda i svaka naredna verzija program pruza bolji kvalitet veze. Moze se desiti da pojedini telefonski razgovor obavite bez i jedne smetnje, ali ima slucajeva kada ste prisiljeni da zbog veoma loseg kvaliteta morate da prekinete razgovor i ponovo uspostavite vezu.

Ovaj servis jos uvek ne omogucava suprotan smer uspostavljanja veze, tj. da neko sa klasicnog telefona uputi poziv korisniku koji ima instaliran Net2Phone. Takodje, nije moguce vezom koja je uspostavljena na ovaj nacin poslati fax poruku.

Bez obzira na navedene nedostatke, zbog svoje cene, ovaj nacin telefoniranja predstavlja ozbiljnu alternativu klasicnoj telefoniji.

 


INTERNET I STANDARDNI UREDJAJI ZA POSLOVNU KOMUNIKACIJU

Sve veca primena Internet-a u poslovanju uslovila je pojavu ideje da se ova mreza integrise sa klasicnim uredajima za komunikaciju kao sto su fax aparat, telefonska sekretarica, pager i mobilni telefon.

Fax aparat

Vremenom je brzo prosledjivanje raznih ponuda, cenovnika, nacrta ugovora i ostalih dokumenata preko telefonske linije postalo nedovoljno za savremenog poslovnog coveka. Glavna mana ovakvog prenosa je sto je pristigli dokument dostupan samo na jednom mestu – tamo gde se nalazi fax aparat. Za coveka koji cesto putuje korisno je da fax poruka bude dostupna sa bilo koje tacke sveta.

Korišćenjem FaxWeb servisa dobijate poseban telefonski broj koji prima fax poruke. Dokumenti primljeni preko ovog broja se ne stampaju na papir, vec su dostupni preko WEB stranice. Korisnik se moze prikljuciti na Internet sa bilo kog kraja sveta i kucanjem odgovarajuce adrese pristupiti stranici na kojoj se nalaze njegove poruke. Da bi se dokumenti pregledali sistem trazi unos odgovarajuce identifikacije korisnika. Poruke je moguce preneti na lokalni racunar i zatim ih stampati posebnim programom.

Informacije o ovom servisu mozete dobiti na adresi www.faxweb.net . Na istoj adresi postoji i demo servis, tj. javno dostupan telefon na koji je moguce za probu poslati fax i proveriti njegov sadrzaj preko WEB browser-a. Broj telefona je 1-888-3299321.

Telefonska sekretarica

Gore navedeni FaxWeb servis omogucava da na istom dodeljenom broju za faks poruke primate i glasovne poruke. Glasovne poruke se mogu preslusati posredstvom WEB-a gde su dostupne u vise audio formata, a jedan od njih je RealAudio format za koji je potrebno da imate instaliran program RealPlayer. Pozdravnu poruku je moguce menjati preko telefona pozivom na dodeljeni broj i kucanjem odgovarajuce identifikacije.

Pager

Da bi procitao elektronsku poštu korisnik mora da dodje do racunara, prikljuci se na Internet i proveri da li je stigla neka poruka. Vreme izmedju dve provere moze biti suvise veliko tako da hitne poruke zastarevaju. Suprotno tome poruka primljena preko pager-a najverovatnije ce biti procitana u vrlo kratkom roku.

Koriscenjem “Email-to-pager” servisa moguce je da se elektronska posta odmah po pristizanju na elektronsku adresu preusmeri na pager korisnika. Korisnik pager-a sam odredjuje koja polja iz zaglavlja elektronske poruke se emituju, kao i maksimalan broja slova iz sadrzaja poruke koja se ispisuje na pager-u. Vise informacija o ovom servisu mozete naci na adresi www.interpage.net .

Mobilni telefon

Komunikator je napredna verzija mobilnog telefona koji pored telefonskog razgovora omogucava i povezivanje na Internet preko mreze mobilne telefonije. Osim za citanje elektronske poste i koriscenje telnet servisa, ovim uredjajem moguce je cak pristupiti pojedinim WEB stranicama u tekstualnom rezimu. Komunikator je nesto veci od mobilnog telefona jer ga je moguce rasklopiti cime se dobijaju tastatura i mali ekran. Za detalje pogledajte www.nokia.com .